I slabé světelné znečištění ohrožuje hmyzí populace

V loňském roce vyšel v odborném časopise Journal of Applied Ecology článek s názvem “Dim light pollution prevents diapause induction in urban and rural moths”, jehož hlavním autorem je Thomas Merckx z Vrije Universiteit Brussel. Jedním ze spoluautorů článku je Tomáš Kadlec z České zemědělské univerzity v Praze.

Ze studie, kterou výzkumníci provedli, vyplývá, že i slabé, nepřímé světlo z umělého nočního osvětlení má významný vliv na hmyzí populace. Světelné znečištění má vliv na biologickou rozmanitost a může narušit sezónní adaptace. I slabé světlo daleko za hranicemi městských oblastí může narušit fotoperiody (délka doby denního světla v průběhu dne) jakožto sezónního vodítka. V práci byla studována běžná můra kropenatec jetelový (Chiasmia clathrata) a bylo zjištěno, že i tlumené světlo silně ovlivnilo přímý vývoj tohoto druhu.

Vědci zkoumali, jak světelné znečištění ovlivňuje proces diapauzy hmyzu, tedy zpomalení životních pochodů organismu. Proces diapauzy je u hmyzu kritický pro přežití zimy. Výsledky práce naznačují, že i tlumené, ale široce rozšířené, umělé světlo v noci může mít škodlivé účinky na populace hmyzu, zejména ve středních zeměpisných šířkách. To také může částečně vysvětlit probíhající rozsáhlý úbytek hmyzu v celosvětovém měřítku.

Snížení světelného znečištění by mělo prospět nejen městským populacím hmyzu, ale také populacím venkovským, neboť rozptýlené světlo z umělých zdrojů sahá daleko za hranice měst. Odkaz na publikaci ZDE.

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons, Hamon jp.

Posted in Příroda.