Technologie světelných zdrojů LED s modrým podílem světla pod 2 %

Globální světová firma Lumileds představila nové LED chipy pro noční použití ve veřejném osvětlení s nízkým podílem modré složky světla a s účinností 185 lm/W.

Technologie Lumileds NightScape snižuje modré světlo pod 2 %, aby podpořila přirozený ekosystém a také noční prostředí s krásou tmavé oblohy poseté hvězdami. Díky extrémně nízkým úrovním modrého světla umožňují LED diody Lumileds s technologií NightScape splnit nové standardy venkovního osvětlení. Tedy např. ty podle nové vyhlášky na Maui na Havaji bez předělání optiky nebo svítidel. Zároveň svítá naděje, že při novelizaci ČSN 36 0459 – “Omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení” bude možné již zřetelně argumentovat dosažitelností technologie výrazně snižující negativní dopad venkovního osvětlování.

Technologie Lumileds NightScape byla navržena tak, aby zachovala pohodu zvířat, rostlin a lidí, snížila oslnění a světelné znečištění. „Věřím, že technologie NightScape je prvním světelným zdrojem, který záměrně řeší problém světelného znečištění a zároveň poskytuje kvalitní a funkční osvětlení,“ řekl Willem Sillevis-Smitt, „Je zásadní, aby se osvětlovací průmysl proaktivně zabýval dopadem venkovní osvětlení na životní prostředí. Jsme nadšeni, že můžeme výrobcům svítidel umožnit snížení dopadu na divokou přírodu a temnou oblohu.“

Více v tiskové zprávě výrobce.

Zdroj obrázku: Lumileds.com

Posted in V médiích.